Bram Stoker
Deși a scris foarte mult: 13 romane, 3 colecții de proză scurtă, 4 cărți non-ficțiune, numeroase alte povestiri și articole rămase neclasificate și, după o autoestimare datată octombrie 1910, peste 500 000 de scrisori (!), Bram Stoker a rămas în memoria colectivă, dar și în istoria literaturii britanice, ca autor al lui Dracula.
Date biografice,
strictul necesar
În această fază ne interesează foarte puține date și cifre biografice, doar strictul necesar,
atât cât să îl plasăm corect într-un paragraf al istoriei.
Nașterea
8 noiembrie — se naște Abraham (Bram) Stoker în Clontarf, o suburbie a Dublinului, al treilea din cei șapte copii ai cuplului Abraham și Charlotte
1847
Școala
începe școala, odată cu primii pași, după ce până la vârsta de 7 ani, fusese țintuit la pat de o deficiență motorie inexplicabilă. Este incredibil cum, odată recuperat, în câțiva ani de practicare a sportului în timpul studenției (atletism, canotaj, atletism, înot, haltere și rugby), a devenit „un munte de om , puternic și sănătos ca un leu”, cum îl descria, câțiva ani mai târziu, prietenul și patronul său, Henry Irving. În 1870, absolvă concomitent matematică și istorie-filosofie
1854
Începe să lucreze
devine auditor la Societatea Istorică a Colegiului din Dublin și președinte al Societății Filosofice Universitare
1870
Carieră
angajat în serviciul civil la Castelul din Dublin și scrie cronică de teatru și critică literară pentru ,,Dublin Evening Mail”
1870-1878
Prietenul
îl cunoaște pe Henry Irving după o reprezentație a actorului londonez cu ,,Hamlet” pe marea scenă a Theatre Royal din Dublin. Între 1878 și 1898, lucrează ca manager general al Lyceum Theatre, deținut de idolul său, Henry Irving
1876-1898
Căsătoria
se căsătorește cu Florence (n. Balcombe), frumoasa irlandeză care inițial fusese aproape logodită cu Oscar Wilde, apoi se mută amândoi la Londra
1878
Fiul
se naște Irving Noel Thornley Stoker, unicul fiu al scriitorului
1879
Documentarea
începe documentarea și lucrul la Dracula; şlefuirea acţiunii şi a personajelor va dura aproape şapte ani
1890
Cartea
26 mai — apare cartea la editura Archibald Constable & Co. într-un tiraj de 3 000 de exemplare
1897
Teatrul
acceptă oferta de a deveni manager al aristocraticului Prince of Wales Theatre
1905
Moartea
20 aprilie — moare, după o serie de accidente vasculare cerebrale, dintre care primul în 1905, la moartea lui Henry Irving
1912
Perioada irlandeză
Nu se poate stabili cu precizie cât de mult i-a fost influenţată scriitura ulterioară de originea irlandeză, dar cu siguranţă primii 30 de ani din viaţă petrecuţi la Dublin au lăsat o amprentă puternică mai întâi asupra omului, apoi asupra autorului.
1864
după o copilărie în care a fost cam bolnăvicios şi o scurtă perioadă de instruire la şcoala privată a Rev. William Woods, a fost acceptat la Universitatea din Dublin, fondată de Elisabeta I în 1592
1870
absolvă Facultatea de istorie-filosofie şi studiile de matematică superioară de la Trinity College; în același an devine auditor la Societatea Istorică a Colegiului din Dublin și președinte al Societății Filosofice Universitare
1870-1878
lucrează ca funcţionar public la Castelul din Dublin, reşedinţa din Irlanda a membrilor familiei regale şi scrie, fără onorariu, cronică teatrală pentru ziarul local Dublin Evening Mail (transformat mai târziu în Evening Mail)
1876
este prezentat actorului londonez Henry Irving, după o reprezentație a accestuia cu „Hamlet” pe marea scenă a Theatre Royal din Dublin
1878
se căsătorește cu Florence Balcombe şi decid să se mute împreună la Londra
1872-1875
scrie proză scurtă: The Crystal Cup (Paharul de cristal), Buried Treasures (Comori acunse) şi The Chain of Destiny (Lanţul destinului)
1875
publică primul roman: The Primrose Path (Calea pierzaniei)
1879
deşi locuia de aproape un an la Londra la data publicării volumului The Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland (Îndatoririle funcţionarilor din judecătoriile de pace în Irlanda), acesta a fost scris în aceeaşi perioadă irlandeză.
LONDRA ŞI LYCEUM
Dacă în 1878 nu s-ar fi mutat la Londra şi dacă nu ar fi acceptat invitaţia lui Henry Irving de a conduce Teatrul Lyceum din cartierul londonez West End, proabil că Bram Stoker nu ar fi scris niciodată Dracula.
Misterele oraşului, personalitatea puternică şi marcantă a lui Irving, turneele în America, pleiada de actori, scriitori, artişti, gazetari, universitari şi politicieni pe care i-a cunoscut cu ocazia faimoaselor mese festive organizate sâmbăta într-o sală special amenajată la teatrul Lyceum, din noiembrie până în iunie, Irving continuând tradiţia cluburilor Sublime Society of Beef Steaks şi, nu în ultimul rând susţinerea şi înţelegerea familiei (Florence şi mai târziu Irving Noel), toate acestea au netezit drumul scriitorului către rezultatul final, nemuritorul Dracula.
Câteva dintre cărţile publicate în perioada Londra şi Lyceum (am lăsat titlurile originale, neexistând, după ştiinţa noastră, traduceri consacrate în limba română):
- Under the Sunset (1882)
- The Snake’s Pass (1890)
- Seven Golden Buttons (1891)
- The Waters’ Mou’ (1895)
- The Shoulder of Shasta (1895)
- Dracula (1897)
- Miss Betty (1898)
- The Mystery of the Sea (1902)
- The Jewel of Seven Stars (1904)
- The Man (1905)
- Lady Athlyne (1908)
- The Lady of the Shroud (1909)
- The Lair of the White Worm (1911)
Influențe
Precum orice scriitor de până la el și de la el încoace, nici Bram Stoker nu a scăpat neatins de o serie de influențe, exercitate de persoane reale, lecturi și locuri; deci și Dracula poate fi văzut ca o reflecție cel puțin parțială a epocii în care a fost conceput.
Familie și prieteni
Las în mod deliberat ușa deschisă și pentru una dintre cele mai fanteziste teorii privind persoanele reale din viața lui Bram Stoker care au contribuit la schițarea portretului Dracula: Jack Spintecătorul. Da, susțin unii, fără să mă convingă, că autorul se întâlnea și discuta în mare taină cu infamul criminal în serie din toamna anului de grație 1888, a cărui identitate a rămas necunoscută până în zilele noastre…
Scriitori
În A Biography of Dracula: The Life Story of Bram Stoker, publicată în 1962, biograful Herbert William (Harry) Ludlam scria că, la un moment dat, probabil în 1910, când s-au mutat din Chelsea în St. George’s Square, Bram și Florence au renunțat la câteva sute de cărți, donând o mare parte sau pur și simplu abandonând altele în vechea locuință. Câte dintre ele or fi contribuit la formarea scriitorului și la alegerea subiectelor?
Încep mica listă neexhaustivă cu câteva titluri menționate de Stoker în interviuri, în notele sale de roman sau în „Personal Reminiscences of Henry Irving”[1], cartea biografică, dar totodată autobiografică, din 1906:
[1] Amintiri personale despre Henry Irving