Abraham Van Helsing

Abraham Van Helsing

După părerea noastră, cel mai complex personaj din carte este bătrânul profesor Van Helsing, medicul olandez experimentat adept al metafizii, doctor în superstiţii şi remedii populare, singurul occidental califiat să înţeleagă nenorocirea adusă de Dracula în Anglia, să îl înfrunte pe vampir şi să conducă această Cruciadă împotriva Răului.

Jonathan Harker

Jonathan Harker

Naivul avocat debutant care, prizonier în castelul contelui, este la un pas de a fi sedus de trei surori vampir, apoi scapă cu viață în ultima clipă. Ulterior, la Londra, se alătură echipei de comando care îl vânează pe Dracula, iniţial fiind singurul care îl poate recunoaşte şi care a asistat, în Transilvania, la demonstraţiile de forţă ale acestuia.

Mina Harker

Mina Harker

Fostă Murray. Se căsătorește cu Jonathan în capitolul IX și se implică activ în acțiunea de anihilare a contelui vampir, mai ales după ce acesta o pângărește în propriul ei dormitor, forțând-o să bea din sângele lui. În ciuda admirației pe care o manifestă la un moment dat față de emanciparea femeii, Mina rămâne în canoanele soției (și apoi mamei) victoriene.

Lucy Westenra

Lucy Westenra

Victimă a vampirului Dracula, dar şi urmărită de ghinion, frumoasa Lucy este cel mai puţin convenţional exemplu de feminitate victoriană; model de libertate de gândire şi de exprimare a femeii de tip nou, mai mult decât prietena sa Mina. Poate de aceea trebuie să plătescă cu propria viaţă această îndrăzneală?!

John Seward

John Seward

Ambiţiosul şi talentatul doctor de boli nervoase, manager al clinicii de psihiatrie, aflate (întâmplător?) în apropierea casei cumpărate de Dracula la periferia Londrei, este un fost student al Profesorului van Helsing. După respingerea cererii sale în căsătorie de către Lucy, John se refugiază în munca de la azil, unde studiază atent cazul inedit al ciudatului pacient zoofag Renfield; în cele din urmă se alătură micii echipe care îşi propune anihilarea sângerosului conte vampir.

Arthur Holmwood

Arthur Holmwood

Aristocratul moştenitor al titlului Lord Godalming (bogatul bun, în antiteză cu contele vampir – bogatul rău) este pretendentul ales de Lucy, iar dragostea şi pierderea logodnicei îl îndreptăţesc să-şi pună cunoştinţele şi averea în slujba celor porniţi să răzbune tragediile care au lovit familia Westenra şi să lupte împotriva ameninţătorului flagel reprezentat de cei de-o seamă cu Dracula.

Quincey Morris

Quincey Morris

Simpaticul texan aventurier care, prin limbajul său colorat, condimentează dialogurile din carte; el este unul dintre cei trei pretendenți la mâna domnișoarei Westenra și rămâne în bune relații cu ceilalți doi, chiar după ce este refuzat. Fără vreo explicație din partea autorului, în mod ciudat, Quincey este singurul care nu ține un jurnal și singurul din echipa lui Van Helsing care își pierde viața în lupta cu demonul vampir.

R.M. Renfield

R.M. Renfield

Pacientul zoofag din azilul doctorului Seward, un gentleman care consumă cu plăcere muște, păianjeni, vrăbii vii, pentru a absorbi forță vitală; citez din fișa medicală: Temperament sanguin; forță fizică peste medie; emotivitate morbidă; perioade de melancolie, care conduc la anumite idei fixe”.

doamna Westenra

doamna Westenra

Văduva (?) doamnă Westenra, mama lui Lucy (am pus un semn de întrebare pentru că singurul indiciu care ar indica faptul că este văduvă e acela că ea însăși vorbește despre soț la trecut: „suferise de același beteșug; se ridica din pat noaptea, se îmbrăca și pornea haihui”), este o femeie fragilă, cu probleme serioase de sănătate. Involuntar, sabotează planul de salvare al fiicei sale pus la cale de profesorul Van Helsing, grăbindu-i sfârșitul.

domnul Swales

domnul Swales

În curând.