Pe scurt:

17 mai – 30 iunie

După alte câteva săptămâni de detențiune în castel și o tentativă eșuată de a-i trimite logodnicei sale o scrisoare, Harker își pierde orice speranță de a scăpa cu viață, atunci când Dracula îi cere să scrie trei scrisori, postdatate, anunțând că se află în drum spre casă. Oripilat, îl surprinde pe conte plecând la „vânătoare” îmbrăcat cu hainele sale (Jonathan) de călătorie, iar în dimineața următoare îl găsește dormind în adăpostul morbid, cu sânge proaspăt prelins pe la colțurile gurii, semn al festinului nocturn. Încearcă, fără succes, să îl decapiteze, apoi decide să evadeze, oricare ar fi prețul acestei încercări.

Ilustrație de: George Costinaș

Video – analiză a capitolului, animată și pusă la dispoziție de Course Hero, platformă de educație alternativă:

Note de subsol

bulibașa:

Autorul folosește termenul „hetman” (hatman), ca rezultat evident al documentării privind viața în Europa Centrală și de Est (n.tr)

Szgany:

Cuvânt inventat, probabil, de autor și explicat chiar în text; l-am găsit și în alte cărți, toate ulterioare datei publicării romanului Dracula

romany:

[1] Limbă indo-europeană cu patru mari grupuri dialectale: căldăresc, ursăresc, carpatic și spoitoresc, fiecare cu mai multe graiuri. Cei mai mulți vorbitori sunt stabiliți în Europa de Est (n.tr.)