Pe scurt:

3 mai – 5 mai

Tânărul avocat Jonathan Harker ajunge în Transilvania, unde urmează să-l întâlnească pe contele Dracula, nobilul est-european interesat de achiziţionarea unei proprietăţi în Anglia. Insularul este impresionat de sălbăticia peisajelor şi de mâncarea săţioasă, dar totodată deconcertat de superstiţiozitatea localnicilor. La hanul din Bistriţa îl aşteaptă o scrisoare de la conte cu detalii despre traseu, iar hangiţa, după încercări zadarnice de a-l convinge să renunţe sau măcar să-şi amâne plecarea, îi dăruieşte un mic crucifix, menit „să îl apere de deochi”. Ia diligenţa de Bucovina până în Pasul Bârgăului, de unde îl preia caleaşca trimisă pentru a-l duce la castelul contelui.

Ilustrație de: George Costinaș

Video – analiză a capitolului, animată și pusă la dispoziție de Course Hero, platformă de educație alternativă:

Note de subsol

Buda-Pesth:

Budapesta – nume primit în 1873, când s-au unit cele trei orașe de pe malul Dunării, Buda, Óbuda și Pesta. Denumiri colocviale de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. XX includ: „Pest-Buda” și „Buda-Pesth” („Budapesth”), ultimele două în texte englezești

Serviciul Cartografic:

Înființat în 1841, Serviciul realiza hărți regionale și planuri topografice foarte detaliate (unui inch pe hartă îi corespundea o milă pe teren, adică o scară de aprox. 1:60000)

paprika hendl:

Papricaș picant de pui, probabil cu găluște și sos de smântână

Klausenburg:

Cluj